Stadhuis weldra toegankelijk voor iedereen

september 20, 2018 in Gelijke kansen

De Geraardsbergenaar heeft er lang moeten op wachten, maar weldra wordt het stadhuis toegankelijk voor iedereen!
Op 22 oktober starten de werken om een lift te plaatsen in ons stadhuis.

De beslissing om deze ingrijpende werken te laten uitvoeren was reeds langer genomen, maar de uiteindelijke realisatie liet langer op zich wachten dan voorzien.

Het is niet evident om zulke historische gebouwen vlot toegankelijk te maken.
We wilden oorspronkelijk de toegang voorzien langs het toeristisch infokantoor en een buitenlift plaatsen op de binnenkoer van het stadhuis, maar kregen hiervoor geen toestemming van het agentschap voor onroerend erfgoed. Daarom zal de lift binnen binnenin het stadhuis worden geplaatst en bereikbaar zijn via de inkomdeur in de Vredestraat (waar nu de burelen van de  cultuurdienst zijn). De werken zullen zo’n 80 werkdagen in beslag nemen.

Historische gebouwen zijn niet alleen historisch van belang, maar hebben ook vooral een sociale en culturele waarde. Daarom is een volwaardige en actieve participatie van iedere burger aan de samenleving pas mogelijk, als ook de fysieke toegankelijkheid van zulke gebouwen gewaarborgd is.

Voortaan zullen dus rolstoelgebruikers, jonge ouders met kinderwagens of mensen die moeilijk te been zijn zullen kunnen gebruik maken van een lift, waarmee je alle verdiepingen van het gebouw kan bereiken.
Huwelijken, ontvangsten, academische zittingen en vieringen van huwelijksjubilea kunnen dus voortaan door iedereen bijgewoond worden.

En ook onze democratie wint bij deze situatie. Want vanaf dan kunnen rolstoelgebruikers wél de gemeenteraadszitting bijwonen.