Jongeren ontdekken hun talenten in het Beroependorp

maart 7, 2018 in Onderwijs

Op 6, 7 en 8 maart 2018 zullen alle jongeren uit het 5de en 6de leerjaar uit Geraardsbergen, in totaal 771 leerlingen uit 20 scholen inclusief buitengewoon onderwijs, deelnemen aan het beroependorp dat in samenwerking met de stad Geraardsbergen, Het Beroepenhuis vzw, de CLB’s en de Giesbaargse Jeugd wordt opgebouwd in JC De Spiraal.

 Ikzelf ben heel fier op dit project. Twee jaar geleden ging ik naar het Beroepenhuis in Gent met de vraag of er een Pop-Up beroepdorp in Geraardsbergen kon georganiseerd worden. Het werd een pilootproject in Vlaanderen. Ondertussen is er heel wat belangstelling van andere steden voor dit vernieuwend onderwijsproject en wordt het ook al uitgerold in andere steden als Kortrijk en Ronse.

In de 3de graad van het basisonderwijs denken jongeren en hun ouders na over wat te doen in het secundair onderwijs. Dit proces bestaat uit jezelf goed leren kennen, je talenten en interesses in kaart brengen, informatie verzamelen en uiteindelijk kiezen. Een goede studiekeuze zorgt ervoor dat jongeren zich goed voelen in hun vel. Om dit proces te ondersteunen gaat er op 6, 7 en 8 maart 2018 voor de tweede keer een beroependorp door in JC De Spiraal. De eerste editie vond plaats in maart van 2016.

Gedurende een halve dag zullen de jongeren deelnemen aan 12 workshops waarbij ze telkens even in de huid kruipen van een beroepsbeoefenaar. De jongeren zullen tegels waterpas leggen, een cocktail ontwerpen, een lading beveiligen in een truck, patiënten verzorgen en nog veel meer. Zo testen ze bij zichzelf talenten die vaak nodig zijn bij deze beroepen. Nieuw bij deze editie is dat de activiteiten grotendeels begeleid worden door jongeren uit de 3de graad van het secundair onderwijs van 3 verschillende scholen uit Geraardsbergen.

In een andere zaal nemen de jongeren deel aan een gloednieuw talentenspel. Het spel werd opgebouwd rond de 8 soorten van knap zijn volgens meervoudige intelligentie. Dankzij 8 uitdagende en leuke activiteiten, soms in team en soms individueel, leren ze om hun eigen talenten in kaart te brengen en hoe ze daarmee rekening kunnen houden bij hun keuze in het secundair onderwijs.

Op woensdagnamiddag en -avond staan de CLB’s klaar om te midden van de workshopmaterialen een netoverstijgend verhaal te brengen naar de ouders van de leerlingen uit het 6de leerjaar. Zo krijgen zij ook tips over hoe ze hun kind het beste begeleiden in het studiekeuzeproces en weten ze welke onderwijsmogelijkheden er in de regio zijn.

Het geheel wordt educatief omkaderd in de klas met lesmaterialen van de verschillende CLB’s en van Het Beroepenhuis vzw.

Later in het traject, op zaterdag 19 mei 2018, kunnen de jongeren in hun vrije tijd deelnemen aan de Talentenjacht dat op poten wordt gezet door de Giesbaargse Jeugd.  Hierbij gaan de jongeren op bezoek bij de ondernemers, bedrijven en organisaties van Geraardsbergen.

 

Het hele traject zorgt ervoor dat zowel de jongeren als hun ouders begeleid worden bij elke stap van het studiekeuzeproces.