Subsidies voor kind- en ouderactiviteiten

januari 15, 2018 in Jeugd

Huis van het Kind krijgt 560.000 euro subsidies

Nieuwe impuls in strijd tegen kinderarmoede

De Vlaamse overheid erkent en subsidieert het Huis van het Kind van het OCMW-Geraardsbergen voor de organisatie van kind- en ouderactiviteiten in het kader van de strijd tegen de kinderarmoede. ‘Het OCMW krijgt de komende tien jaar een subsidie van € 560.000’, zegt een tevreden OCMW-voorzitter David Larmuseau. ‘Bovendien komen er extra plaatsen in de kinderdagverblijven.’

560.000 euro subsidies
Vlaams minister Jo Vandeurzen zette onder impuls van de Koning Boudewijnstichting met het Fonds Vergnes een publiek-private samenwerking op het getrouw. Dat luistert naar de naam KOALA – een afkorting van Kind- Ouderactiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding. ‘Dat project ondersteunt een vernieuwend aanbod van basisvoorzieningen dat ouders sterker maakt en kinderen zoveel mogelijk kansen op ontplooiing geeft’ verduidelijkt OCMW-voorzitter David Larmuseau trots. ‘De samenwerking loopt over de volgende 10 jaar. Daarmee is een bedrag gemoeid van € 560.000. Bovendien krijgt Geraardsbergen een 20 inkomstengerelateerde plaatsen bij in de kinderdagverblijven.’
Deze overeenkomst treedt in werking op 1 maart 2018 en de bijkomende middelen zullen worden ingezet in de preventieve gezinsondersteuning.

Tweede plaats op 52 kandidaten
Deze goedkeuring is de kroon op het werk van het Huis van het Kind. ‘Dat ontplooit sinds zijn oprichting in februari 2016 een ongeziene positieve dynamiek’, vervolgt de OCMW-voorzitter. ‘Zo is het aantal medewerkers verdrievoudigd van drie naar negen.’
Het was dan ook geen toeval dat de aanvraag op alle criteria hoog scoorde en uiteindelijk als tweede werd gerangschikt bij de 52 aanvragen. Uitschieters in de werking zijn de Focusgroep met kwetsbare ouders, het gebruik van vernieuwende methodieken en de inschakeling van gynaecologen – wat uniek is in Vlaanderen.

Kinderopvang instrument tegen kinderarmoede
Kinderopvang is een krachtig instrument in het voorkomen van kinderarmoede als in het helpen van gezinnen om uit de armoede te geraken’, zegt schepen van Jeugd Fernand Van Trimpont. ‘Kinderopvang biedt gezinnen de kans om arbeidsactief te zijn of te worden en stimuleert ook de ontwikkeling van kinderen, biedt opvoedingsondersteuning en zorgt voor ontmoeting tussen ouders en betrokkenheid van de buurt.’
‘Deze bijkomende middelen stellen ons in staat om een bijkomende impuls te geven aan de strijd tegen de kinderarmoede’, besluit David Larmuseau.