Speelstraten versterken de buurt!

mei 14, 2016 in Jeugd

De jeugddienst van Geraardsbergen zou graag in elke deelgemeente een speelstraat zien. Een vernieuwd reglement op de speelstraten zorgt voor goede ondersteuning.

Speelstraten zijn straten die tijdelijk verkeersvrij gemaakt worden. Kinderen kunnen er dan op een veilige manier op straat spelen en worden gestimuleerd om uit hun zetel te komen en te genieten van het zonnetje. Een speelstraat dient aangevraagd te worden door de bewoners van de straat zelf.

Kinderen spelen graag buiten, wat voetballen met de vrienden, fietsen of krijttekenen op de grond maken, maar ze krijgen hier niet altijd de kans toe.
Sommigen mensen hebben immers geen tuin of een speelplein in de buurt, andere kinderen wonen in een heel drukke straat.

“Speelstraten doen kinderen bewegen en verhoogt het sociaal contact tussen buren en kinderen uit de buurt”, aldus schepen van jeugd Fernand Van Trimpont. “Een speelstraat is een goedkope manier om meer speelruimte te creëren voor je kind. Bovendien krijgen speelstraten  financiële ondersteuning wanneer ze een projectje waar kinderen centraal staan organiseren. Dit staat zo in het vernieuwde reglement voor speelstraten.”

Inschrijven voor een speelstraat kan tot een maand voor aanvang van de vakantie bij de jeugddienst van Geraardsbergen. Speelstraten krijgen bij het begin van de periode een speelkoffer ter beschikking en de straat zal worden afgezet met aangepaste verkeersborden. Meer info is te vinden op www.jcdespiraal.be of bij de jeugddienst die te vinden is in JC De Spiraal!
splstrt