Erfgoed als hefboom voor gelijke kansen

februari 25, 2016 in Gelijke kansen

Erfgoed en het krakelingenfeest als hefboom voor gelijke kansen

De betrokkenheid van elke Geraardsbergenaar bij het Krakelingenfeest is een absolute must. Meer zelfs, alle burgers hebben het recht op gelijke kansen voor de toegang tot of de actieve participatie aan cultureel erfgoed.

Het is immers op die manier dat het Krakelingenfeest kan zorgen voor een wijdverspreide betrokkenheid, een soort fierheid om deel uit te maken van het evenement, een  zekere identificatie met onze stad, een gevoel van zich “thuis voelen” in Geraardsbergen.

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, verhogen we de toegankelijkheid van het evenement. Aan de tribune op de Begijnhofkaai voorzien we een podium vanwaar rolstoelgebruikers de figuranten en taferelen goed kunnen aanschouwen. Tevens zijn er plaatsen voorbehouden voor doven en slechthorenden. Een tolk Vlaamse gebarentaal zal de stoet becommentariëren, zowel aan de tribune als aan de Oudenbergkapel.

Ook onze jeugdopbouwwerker wordt ingeschakeld. Ik ben er immers van overtuigd dat het belangrijk is om kwetsbare jongeren te laten proeven en te betrekken bij ons erfgoedgebeuren, onze feesten en kermissen. Het draagt bij tot de identiteits- en gemeenschapsvorming en versterkt de sociale cohesie in en tussen allerlei groepen of gemeenschappen in onze samenleving. Bovendien is het gewoon ook goed voor je persoonlijke zelfontplooiing.

Daarnaast kan erfgoed ook voor nieuwkomers in onze stad een heel belangrijke rol spelen. Ze komen in contact met de geschiedenis van de plaats waar ze wonen, waardoor ze er meer verbondenheid mee creëren. Erfgoed dus ook als hefboom voor integratie.

Dit jaar zullen voor het eerst enkele mensen met een beperking actief deelnemen aan de stoet. Enkele bewoners van het MPI St.-Vincentius te Viane zullen meegaan als figurant. Dit zal voor deze mensen een ongelofelijke “beleving” worden en verdient een pluim voor het engagement van hun begeleiders en verzorgenden.

De combinatie erfgoed en gelijke kansen vergt een integrale aanpak. Door creatief aan de slag te gaan kunnen we erin slagen om mensen met een beperking, ouderen, ouders met een buggy, nieuwkomers of mensen in armoede te laten genieten van het erfgoed dat onze stad rijk is.
En dat is onze verdomde plicht.

IMG_3849